måndag 25 augusti 2014

Kvalitet och Omsorg är det optimala

Reflektion över en näsduk.

Jag tycker ju allra bäst om naturmaterial och lin. Det är nästan så man kan falla i trans inför vissa hantverksprodukter gjorda i hemmen av någons farmor eller så.
Ofta är det väldigt fina material, vilka knappt går att få tag på nu, i alla fall inte till ett överkomligt pris....Det är mycket tid och handaskicklighet nerlagda med fina små stygn.
Här en näsduk i tunt fint lin, fållad med hålsöm och ett litet broderat M i monogram. Så utsökt gjort. Det är en näsduk jag hittat på loppis eller Second Hand. Den kostade några kronor bara. Ja, vi använder näsdukar och sådana här fina, om de inte är för sköra. Det är vardagslyx - lyst i livet :)

Idag strök jag denna näsduk, och kan inte låta bli att lägga märke till att med lite mer omsorg i tillklippningen, så hade den blivit helt perfekt. Man verkar inte ha tvättat tyget innan tillklippning, och inte sett till att få tyget trådrakt. Nu är speciellt hörnet vid M:et snett. Jag tycker att det är så tråkigt när man lagt ner så mycket arbete på en produkt att det inte är rakt, att man missat så att det skämmer arbetet.

Min erfarenhet av speciellt äldre hantverk är just denna omsorg. Att använda sig av kvalitet i materialet, och att ha denna omsorg om tillverkningen, det är det optimala. Att lägga ner det där lilla extra lönar sig. Därför tvättar Lyst sina tyger innan sömnad. Inte vill man att ens arbete ska bli dåligt av ett sned-draget och fult krympt tyg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar