tisdag 22 oktober 2013

Dopband, satinband


Till de dopklänningar jag designar och säljer i min E-butik medföljer två satinband, dopband. I en symboliskt vit dopklädnad syns det ju inte alltid så väl om det är en tös eller gosse, så uppgiften att markera detta faller på dopbandet. Ett rosa för flickor och ett blått för pojkar.


Dopband behöver behandlas så att de inte ska rispa upp sig. Det är inte så lätt att fålla ett satindopband så det bli snyggt, men dessbättre behövs det inte.

Ett satindopband är för det allra mesta tillverkad i polyester. Polyester har den egenskapen att det smälter vid värme. Det kan man mycket försiktigt utnyttja till att smälta bandet lite lätt i änden. Det blir då en fast kant som inte kan rispa upp sig. Men, som sagt, mycket försiktigt.

Lyst sänder med band i blått och rosa, men vill man ha något annat så kan man göra så här:
Håll bandet ganska nära ljuslågan tills du ser att det börjar smälta. För bandet sakta förbi lågan så att hela snittet blir lite smält. Drar man för nära förbi kan det bli bränt, eller börja brinna lite. Blås ut det direkt. Var på ett eldtåligt underlag. Var försiktig och lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar