torsdag 19 september 2013

Lavendel i linneskåpet

Lavendel i linneskåpet, det var något som farmor hade. Men det är inte bara något nostalgiskt att ha det. Man hade det inte för ro skull, och skälen för att ha det kan vara nog så aktuella.
Här är en liten linnepåse i fyrkant ca 4x4 cm. Sådana gör jag i dopklänningstyg och sänder med de dopklänningar jag säljer. Jag syr i ett linnegarn som hängögla så kan man både ha den hängande på galgen eller liggande som man vill.
Förutom att lavendel luktar gott bland kläder, eller lakan och dukar, håller det ohyra borta.
Det är inte svårt att göra sin egen lilla påse. Jag gör en enligt bilden ovan, men en klassisk variant är att verkligen göra den så att den ser ut som en liten påse. Man gör den alltså rektangulär och viker ner en bit i påsen för att dölja traskantern, eller gör en fin avslutning på kanten. Sedan knyter man ett vackert band runt öppningen så att innehåller inte ramlar ut. Ev kan man under bandet ha sytt ihop påsen på ett eller annat sätt. Påsarna kan ofta vara dekorerade med brodyr. Kanske initialer eller någon liten blomma. Det är fritt fram att anpassa till vad som passar en själv eller kanske ens garderobsinnehåll.
Jag gör också en annan variant med lavendel, som man kan ha i garderoben, eller kanske i badrummet, eller bara för fint. Det är mina vetehjärtan med lavendel. Dem kan man även använda som vetekudde och kyla eller värma om man vill. Tyget är linne, och ena sidan i ett äldre linne eller lakan där fina bitar tagits tillvara. Nyproduktion i ny användning med vintage.
Vill du titta mer på dem, välkommen till E-butiken.
Njut av höstens alla dofter! Ha det bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar